Έντυπα ΚΓΠ


Κατεβάστε το αρχείο σε μορφή PDF



Η ευρωπαϊκή γεωργική πολιτική μέσα στο χρόνο
 


Κατεβάστε το αρχείο σε μορφή PDF


•Μια νέα στρατηγική σχετικά με την υγεία των ζώων για την Ευρωπαϊκή Ένωση (2007-2013), σύμφωνα με την οποία «η πρόληψη είναι καλύτερη από τη θεραπεία»

Κατεβάστε το αρχείο σε μορφή PDF


Agriculture... Go!

Κατεβάστε το αρχείο σε μορφή PDF


Ευρώπη, η γεύση της ποιότητας
Η Ευρώπη αξιοποιεί τη μεγάλη ποικιλία προϊόντων ποιότητας που διαθέτει
Κατεβάστε το αρχείο σε μορφή PDF



Τρεις γενιές αγροτών 


Όλες οι οικογένειες έχουν ιστορίες να διηγηθούν. Αυτή εδώ είναι η δική μας. Καλύπτει τα τελευταία 50 χρόνια —δύσκολες εποχές στην αρχή, καλύτερες όμως σήμερα.
Οι γεωργοί ήταν ένα είδος σχεδόν υπό εξαφάνιση. Η Ευρώπη εμφανίστηκε σαν σωτήρας. Η ΕΕ μας έδωσε κίνητρα και μάς πρόσφερε ένα οικονομικό δίχτυ ασφαλείας. Όσα όμως χρήματα κερδίσαμε τόσο καιρό, τα κερδίσαμε άξια, μέχρι το τελευταίο λεπτό, και συχνά μέσα από δύσκολες διαδρομές. Αν δεν είσαι έξυπνος, ή προετοιμασμένος να κοπιάσεις ή να ρισκάρεις, πάλι μπορεί να αποτύχεις.
Σ’ αυτό το αγρόκτημα κανείς δεν κάθεται —ακόμη και η γάτα δουλεύει• κυνηγάει τα ποντίκια.


Kοινή γεωργική πολιτική

Μια ιστορία που συνεχίζεται Η ΚΓΠ δημιουργήθηκε προκειμένου οι άνθρωποι να έχουν τη δυνατότητα να απολαμβάνουν καλά τρόφιμα σε προσιτές τιμές και οι αγρότες να κερδίζουν ένα αξιοπρεπές εισόδημα. Με το πέρασμα του χρόνου, η ΕΕ προσάρμοσε την ΚΓΠ στις μεταβαλλόμενες ανάγκες της κοινωνίας. Η ΚΓΠ έχει περάσει από τρεις κύριες φάσεις: έφερε την Ευρώπη από τις ελλείψεις στην αφθονία τροφίμων· άλλαξε και προσαρμόστηκε, ώστε να αντεπεξέλθει σε νέες προκλήσεις που συνδέονται με τη βιωσιμότητα και το περιβάλλον· και διεύρυνε τον ρόλο των αγροτών στην ανάπτυξη της υπαίθρου πέρα από την απλή παραγωγή τροφίμων. Από την έναρξη της εφαρμογής της ΚΓΠ, τρεις γενιές γεωργών έχουν καλλιεργήσει τη γη τους και φροντίσει τα ζώα τους. Αυτή εδώ είναι και δική τους ιστορία. Εκτός του ότι τροφοδοτούν μια ολόκληρη ήπειρο, οι γεωργοί πλέον ενεργούν για λογαριασμό μας, προστατεύοντας την ύπαιθρο και τους φυσικούς μας πόρους. Διαδραματίζουν επίσης κεντρικό ρόλο στην αναζωογόνηση των αγροτικών περιοχών και της αγροτικής οικονομίας. Σήμερα, η πολιτική μεταρρυθμίζεται εκ νέου. Στόχος είναι η ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας και της βιωσιμότητας της γεωργίας και των αγροτικών περιοχών σε ολόκληρη την ΕΕ. Η νέα πολιτική ανταποκρίνεται στις οικονομικές, περιβαλλοντικές και εδαφικές προκλήσεις με τις οποίες τίθεται σήμερα αντιμέτωπη η Ευρώπη.

Κοινή Γεωργική Πολιτική
Μια εταιρική σχέση μεταξύ Ευρώπης και γεωργών Η Κοινή Γεωργική Πολιτική (ΚΓΠ), η οποία θεσπίστηκε το 1962, αποτελεί εταιρική σχέση μεταξύ της γεωργίας και της κοινωνίας, μεταξύ της Ευρώπης και των γεωργών της. Κύριοι στόχοι της είναι: Η βελτίωση της γεωργικής παραγωγικότητας, ώστε οι καταναλωτές να χαίρουν μιας σταθερής προσφοράς τροφίμων, σε οικονομικές τιμές…


Η κοινή γεωργική πολιτική με απλά λόγια