Εισαγωγή


Κοινή Γεωργική Πολιτική

 Το 2012 σηματοδότησε την 50ή επέτειο από την εφαρμογή της Κοινής Γεωργικής Πολιτικής (ΚΓΠ), που αποτελεί έναν από τους ακρογωνιαίους λίθους της ευρωπαϊκής ενοποίησης και έχει προσφέρει στους ευρωπαίους πολίτες πέντε δεκαετίες επισιτιστικής ασφάλειας και μια ζωντανή ύπαιθρο.

Η Κοινή Γεωργική Πολιτική συνέβαλε στη διαμόρφωση της σημερινής Ευρωπαϊκής Ένωσης. Δημιουργήθηκε με σκοπό να διαθέτουν οι πολίτες της ποιοτικά προϊόντα σε προσιτές τιμές και οι αγρότες να πληρώνονται δίκαια για το έργο που πραγματοποιούν. Παρόλο που οι συνθήκες έχουν αλλάξει με την πάροδο του χρόνου, οι στόχοι της ΚΓΠ παραμένουν επίκαιροι. Η ΚΓΠ έχει επιτύχει τους στόχους για τους οποίους είχε δημιουργηθεί αρχικά, όμως κατά τα χρόνια που πέρασαν είχε γίνει αιτία να δημιουργηθούν τεράστια πλεονάσματα. Επί είκοσι χρόνια, η ΕΕ πραγματοποιούσε μεταρρυθμίσεις στην ΚΓΠ: περιόρισε τις δαπάνες, έθεσε τέλος στην υπερπαραγωγή και μετέθεσε το κέντρο βάρους στην αειφόρο ανάπτυξη. Τα πλεονάσματα έχουν σχεδόν εξαφανιστεί. Όμως η ΚΓΠ εξακολουθεί να προσαρμόζεται-στη μεταβαλλόμενη δυναμική των γεωργικών αγορών, στις απαιτήσεις των καταναλωτών για υψηλότερη ποιότητα και ασφαλέστερα τρόφιμα και στις νέες προκλήσεις που συνεπάγονται οι κλιματικές αλλαγές.

Χάρη στο ευνοϊκό της κλίμα, τα εύκρατα εδάφη και τις τεχνικές δεξιότητες των γεωργών της, η Ευρώπη αποτελεί έναν από τους σημαντικότερους παραγωγούς γεωργικών προϊόντων παγκοσμίως. Σε παγκόσμιο επίπεδο, η παραγωγή τροφίμων θα πρέπει να διπλασιαστεί προκειμένου να καλύψει τις διατροφικές ανάγκες 9 δισεκατομμυρίων ανθρώπων – ο εκτιμώμενος πληθυσμός της Γης το 2050. Η ΕΕ, μέσω της ΚΓΠ, διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στην αντιμετώπιση αυτής της πρόκλησης. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο πρέπει να συνεχίσει να επενδύει στο γεωργικό τομέα.

Τα επόμενα χρόνια, όπως αναφέρει ο Ευρωπαίος Επίτροπος για τη Γεωργία και την Αγροτική Ανάπτυξη, Dacian Ciolos, θα είναι κρίσιμα για τη θέση των βάσεων μιας ισχυρής γεωργίας, ικανής να αντιμετωπίσει την κλιματική αλλαγή και το διεθνή ανταγωνισμό, καλύπτοντας παράλληλα τις απαιτήσεις των πολιτών. Η Κοινή Γεωργική Πολιτική είναι η διατροφή μας, είναι το μέλλον των περισσότερων από το ήμισυ εδαφών μας.

Η ΚΓΠ αφορά τη διατροφή μας
Η ΚΓΠ αφορά την ύπαιθρό μας
Η ΚΓΠ αφορά το περιβάλλον μας.
Αφορά εμάς τους ίδιους 

 Αθηνά