Από την Ε.Ο.Κ στην Ε.E. - Τα κράτη μέλη - Διεύρυνση


Σένγκεν (Schengen)

Η πύλη προς την ελεύθερη κυκλοφορία στην Ευρώπη
Με την κατάργηση των ελέγχων στα εσωτερικά σύνορα, οι άνθρωποι μπορούν να ταξιδεύουν ελεύθερα σε όλη την Ευρώπη. Το φυλλάδιο αυτό παρέχει μια συνοπτική παρουσίαση της εξέλιξης του χώρου Σένγκεν και των συνεπειών του για αρκετούς τομείς πολιτικής: αστυνομική και τελωνειακή συνεργασία, δικαστική συνεργασία, θεωρήσεις και άσυλο. Περιλαμβάνει επίσης ένα χάρτη της Ευρώπης και έναν κατάλογο των χωρών που συμμετέχουν στη ζώνη Σένγκεν


Κατεβάστε το αρχείο σε μορφή PDF







Ενιαία Αγορά
Η ΕΕ έχει καταστεί η μεγαλύτερη αγορά στον κόσμο. Σήμερα αγαθά, υπηρεσίες, κεφάλαια και πρόσωπα κυκλοφορούν ελεύθερα, αλλά πολλά εμπόδια έπρεπε να ξεπεραστούν.




Ενωμένοι Πίσω από την Ενιαία Αγορά
Οι Ευρωπαίοι θεωρούν την επιτυχία της ενιαίας αγοράς ως δεδομένη, αλλά η ελεύθερη κυκλοφορία των αγαθών, κεφαλαίων, υπηρεσιών και ανθρώπων είναι ένα πρόγραμμα εν εξελίξει. Πώς άρχισε και πού πρέπει να πάμε από εδώ και πέρα




Χώρος του Σένγκεν
Τέρμα οι συνοριακοί έλεγχοι και οι ουρές. Έχουν σχεδόν εξαφανιστεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Μπορείς να ταξιδέψεις χωρίς διαβατήριο σε 25 χώρες! Με πιάνεις;




Από 6 μέλη σε 27 και ακόμα μεγαλώνει!
03'01" Μόνο έξι ήταν τα μέλη της Λέσχης που έδωσε το έναυσμα για το ξεκίνημα της ευρωπαϊκής περιπέτειας. Ήθελαν να χτίζουν μαζί μια ειρηνική κι ευημερούσα ζώνη. Από το 1957 ως το 1995 εντάχθηκαν άλλες εννέα χώρες, και η διεύρυνση της Ευρωπαϊκής Ένωσης δεν σταμάτησε εκεί!




Η πρώτη διεύρυνση - Δανία, Ιρλανδία και Βρετανία
Η ιστορία της πρώτης διεύρυνσης της Ευρωπαϊκής Οικονομικής Κοινότητας, όπως ονομαζόταν τότε, ξεκίνησε πολύ καιρό πριν τη συγκεκριμένη ημερομηνία του 1973




Η μεσογειακή Διεύρυνση 1981-1986
Από τη δικτατορία στην ένταξη στην ΕΚ – Ελλάδα, Πορτογαλία και Ισπανία έπρεπε να κάνουν πρώτα μεγάλες αλλαγές, αλλά η ένταξή τους άλλαξε για πάντα τη φύση της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης.




Από τους 6 στους 27
Το 2007 η Ευρώπη έφερε κοντά 27 χώρες για την 50η της επέτειο. Με τα χρόνια έχει γιόρτασε την ανάπτυξή της με πολύ διαφορετικούς φίλους. Όταν γεννήθηκε το 1957 είχε μόνο 6 χώρες.





Βαλτικές Χώρες
Εσθονία, Λετονία και Λιθουανία - τι σημαίνουν για σας; Οι τρεις αυτές μικρές χώρες κατέχουν το ρεκόρ της μεγαλύτερης ανθρώπινης αλυσίδας του κόσμου.




Διεύρυνση
01'59" - Από το 2007 είναι 27, πόσες χώρες όμως θ' αποτελούν την ΕΕ του μέλλοντος; Στο επίκεντρο οι διαπραγματεύσεις προσχώρησης Τουρκίας, Κροατίας και Ισλανδίας




Βαλκάνια
Οι 12 χώρες των Βαλκανίων ίσως γίνουν κάποτε μέρος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όμως χρειάζεται πολύς δρόμος ακόμα!





Η ΕΕ ετοιμάζεται να υποδεχτεί το 28ο μέλος
Η Κροατία δείχνει έτοιμη να ενταχθεί στην ΕΕ του χρόνου, παρά τις επιφυλάξεις για συνεχιζόμενη διαφθορά και ομοφοβία.




Ένταξη στην ΕΕ
Πώς εντάσσεται μια χώρα στην Ευρωπαϊκή Ένωση; Θα δούμε σε ποιο σημείο έχουν φτάσει η Ισλανδία, η Τουρκία και η Κροατία όσον αφορά στην προσπάθειά τους για την ένταξη.



Καλωσόρισες Κροατία στην ευρωπαϊκή οικογένεια. Καλή τύχη!
Η Κροατία υπέβαλε αίτηση προσχώρησης στην Ευρωπαϊκή ΄Ενωση το 2003. Βρισκόταν σε διαπραγματεύσεις από το 2005 μέχρι το 2011. Στις 9 Δεκεμβρίου 2011 υπεγράφη από τους ηγέτες της ΕΕ και της Κροατίας η Συνθήκη Προσχώρησης. Η χώρα γίνεται μέλος της ΕΕ σήμερα, 1η Ιουλίου 2013. Είναι το 28ο μέλος της Ευρωπαϊκής Οικογένειας.
«Η προσχώρηση σηματοδοτεί το τέρμα ενός δρόμου που ήταν μακρύς και δύσκολος. Όμως ακόμα μένουν πολλά να γίνουν: η 2α Ιουλίου είναι κανονική εργάσιμη ημέρα και έχουμε πολλά να κάνουμε.... Ευχηθείτε μας καλή τύχη».
Zoran Milanovic
Πρωθυπουργός Κροατίας

Καλώς όρισες Κροατία!  Συνοδέψτε τον Blink στο ταξίδι του στην Αδριατική για να ανακαλύψει τη χώρα που θα προσχωρεί σήμερα 1η Ιουλίου 2013 στην Ευρωπαϊκή Ένωση.